Duurzame warmte 29 appartementen Bodegraven

Huurders kunnen lekker warm plaatsnemen in de 29 nieuwe appartementen aan de Domburgstraat in Bodegraven. Dat ook nog eens op een volledig duurzame wijze waar gaan gas bij komt kijken. OSH heeft de opdrachtgever – Van Hoften - volledig ontzien van de klimaatinstallatie. De installatie verzorgt de verwarming van de appartementen en produceert tapwater tot 53°C.

Waterkötte

In totaal zijn er 29 Waterkötte EcoTouch Ai1 5003.5 NC warmtepompen met een vermogen van 1-4,6 kW geplaatst. Deze warmtepompen werken volgens een water-water principe en zijn verticaal in de grond geplaatst. Water stroomt vanuit het appartement naar buizen verticaal in de grond en wordt gemengd met antivries. In de aardbodem zit geothermische warmte die ervoor zorgt dat het water verwarmd wordt. Nadat het water een reis door de bodem gemaakt heeft komt deze – vol met energie – terug in de warmtepomp. Het water wordt verder verwarmd door het gebruik van elektrische energie totdat de gewenste temperatuur bereikt is. De EcoTouch Ai1 5003.5 NC uitvoering is speciaal ontwikkeld voor de appartementen met een maximale grootte van 80 m2. Via een app kan de warmtepomp worden uitgelezen en bestuurd en worden onderhoudsmeldingen afgegeven.

Rol OSH

OSH heeft de studie verricht voor het toepassen van de werkzaamheden, het verzorgen van de vergunning voor de bodemwisselaars, het aanbrengen van de bodemwisselaars inclusief leidingen van bodemwisselaar tot technische ruimte en het spoelen en afvullen van de warmtepomp. Daarnaast is onderhoud ook meegenomen. Hiermee is de opdrachtgever volledig ontzien en hoeft deze alleen maar te genieten van de duurzame verwarming en koeling.