Waterkotte komt met innovatieve techniek voor geluidsemissies van warmtepompen

Waterkotte komt met innovatieve techniek voor geluidsemissies van warmtepompen

De gemiddelde luchtwarmtepomp buitenunit voldoet op het gebied van geluidemissies meestal niet aan de verwachtingen van hun gebruikers. Omdat Waterkotte de prioriteit geeft aan de technisch perfecte oplossing, is bij de ontwikkeling van de warmtepomp bijzonder veel aandacht besteed aan het verminderen van geluidsemissies. De loopgeluiden van een luchtwarmtepomp worden primair veroorzaakt door de ventilator, ook het ventilatierooster en andere onderdelen dragen bij aan de geluidsintensiteit. Deze geluidsinvloeden zijn grondig geanalyseerd en met gerichte maatregelen systematisch gereduceerd.

Geïnspireerd door de natuur

Het ontwerp van de nieuw ontwikkelde ventilator EcoTouch buitenunit is gebaseerd op de vleugelvorm van een kerkuil, deze staat bekent om zijn extreem stille vlucht. Ter vergelijking is de vleugelslag van een kerkuil verschillend dan die van een duif, terwijl een kerkuil bijna net zoveel weegt als de duif. Omdat de vleugels van een kerkuil een stuk groter en sterker zijn resulteert dit in een groter drijfvermogen en zorgt ervoor dat de kerkuil hogere snelheden kan behalen. In tegenstelling moeten duiven erg hard met hun vleugels klapperen, waardoor ze hoorbaarder zijn. De ventilatorbladen van buitenunit zijn beduidend groter gemaakt in vergelijking met apparaten met een vergelijkbaar verwarmingsvermogen. 

Optimalisatie en eindresultaat

De vleugels van uilen hebben inkepingen en uitsteeksels aan de uiteinden. Hierdoor worden de luchtstromen van de bovenste en onderste zijkanten van de vleugel zachter en stiller aan de achterkant van de vleugel. De ventilatorbladen van Waterkotte zijn ook volgens dit principe gekarteld. Er is ook een tweede effect, vogels zetten soms individuele veren op, dit verminderd de luchtweerstand van de vleugel. De uilenventilatorbladen zijn daarom voorzien van een vouw aan de rand. De talloze pogingen van optimalisatie resulteerde in de ideale combinatie. De gemeten geluidswaarde ligt nu bij 29dB(A) op 4 meter. Met het verlagen van de geluidsemissies wordt ook het stroomverbruik aanzienlijk verminderd. Metingen kwamen uit op een efficiëntieverbetering van 18% t.o.v. de conventionele constructie. De resulterende COP is maximaal 4,7 en maakt een zeer zuinige werking mogelijk. De hoogwaardige aluminium behuizing beschermt ook tegen corrosie en zorgt voor een langere levensduur van het apparaat.

Meer informatie over de muisstille en efficiënte lucht-water warmtepomp? Neem contact op via het onderstaande contactformulier.

Contact met een professional in warmte- en koudetechniek

0/0